Hallitse ajankäyttöäsi tunnistamalla aikavarkaat. Ne ovat toimintamalleja ja tapoja, jotka estävät rauhallista ja tuloksellista työskentelyä sekä aiheuttavat tarpeetonta kiireen tunnetta. Valitse tarkasti miten käytät aikaa, sitä on sinulla saman verran kuin muillakin. Jos sinä otat liian helposti muiden tehtäviä hoidettavaksesi ja omien rajojen pitäminen tuntuu vaikealta, kannattaa opetella sanomaan ei.
Miksi on niin vaikea sanoa ei?
Voi olla, että emme halua kysyjän pettyvän, haluamme olla avuksi ja tuntea itsemme tarpeellisiksi. Haluamme olla monessa mukana, jotta emme jäisi mistään paitsi. Odotamme kenties vastapalvelusta, jota ei sitten tulekaan ja petymme. Meistä osaasaattaa tuntua, että emme hallitse omaa ajankäyttöämme. Pienten palvelusten tekeminen saattaa tuntua harmittomalta, mutta muutama vartin homma päivässä vie viikossa jo monta tuntia. Pian huomaamme päiviemme täyttyvän muiden tarpeiden ja toiveiden toteuttamisesta. Omien rajojen puute saattaa ennen pitkää johtaa uupumiseen.
Rajojen asettamista voi harjoitella selkeyttämällä itselleen omia oikeuksiaan ja arvojaan. Jokainen on itse vastuussa tarpeidensa täyttymisestä. Liian kiltille henkilölle, joka ei osaa sanoa ei, tämä tarkoittaa sitä, että kieltäytymistä kannattaa harjoitella. Tiedämmekö mitä oikeasti haluamme? Mitkä ovat tavoitteemme? Jos tiedämme, on helpompi arvioida edistääkö tekeminen tavoitetta ja tehdä valinta sen perusteella. Menetettyä aikaa ei saa takaisin.
Laadi omat rajasi myös työpäivään
Kieltätymisen voi toteuttaa monella tavalla. Töksäytetty ”ei” tuntuu molemmista osapuolista ikävältä. Positiivinen alkukommentti pehmentää: ”Hieno idea, auttaisin mielelläni, mutta….”.
Apuasi pyytävä todennäköisesti luottaa osaamiseesi. Kiitä häntä tästä luottamuksesta kieltäyessäsi.
Kerro syy kieltäytymiselle, jotta pyytäjä ymmärtää, että kieltäydyt asiasta johtuvasta syystä. Selittelyä ei tarvita ja vältä sanomasta ”ehkä ensi viikolla”, jos et ehdi tai halua silloinkaan. Pysy päättäväisenä. Kieltäytyminen on myös hyvä päättää positiivisesti esimerkiksi ”toivottavasti löydät hyvän tekijän”- tai ”onnea projektiinne”- lauseella.
Sanomalla ei tehtävälle, joka ei edistä tavoitteitasi, joku toinen saa mahdollisuuden sanoa kyllä. Hän on ehkä elämänsä tehtävässä ja pääsee toteuttamaan itseään innostuneesti. Osaammeko sanoa ei, sisältää oleellisia asioita itsemme johtamisesta, tavoitteistamme ja arvoistamme.
Kuuntele ajatuksia herättävä podcast, keskustelijoina Saara ja valmentaja Petra Bedda Puunto Oy:stä
[et_bloom_inline optin_id=”optin_3″]
Hae tasapainoa – kategoriassa sinua auttavat