Yritystoimintaa voi verrata monella tasolla urheiluun. Pienyrittäjille yrittäjyys on tapa työllistää itsensä, harjoittaa omaa ammattiaan ja toisinaan, ainoa keino elannon hankkimiseen. Pienenkin yrittäjän menestyminen edellyttää liiketoiminnan jatkuvaa kehittämistä, oppimista, harjoittelua ja kovaa työtä. Yritystä on kehitettävä kokonaisuutena.
Urheilija tekee tulosta, kun hän on hyvässä kunnossa. Kunnon heiketessä tuloksetkin huonontuvat. Urheilua voi harrastaa vain omaksi ilokseen tai sitten kilpailla tosissaan ja tavoitteellisesti. Urheilussa laaditaan pitkän tähtäimen tavoitteet ja välitavoitteet lopullisen unelman saavuttamiseksi.
Yritys tekee strategista kehittämistyötä ja luo unelman/vision toteuttamiseksi toimintamallin. Sen mitä voi unelmoida, voi myös toteuttaa! Tunnistamalla kilpailuetu, omat vahvuudet ja heikkoudet osataan kehittää oikeita asioita oikeaan aikaan. Yrityksen pitää tietää oma asema markkinoilla ja se, mihin kilpailijat ovat panostamassa.
Urheilussa laaditaan kilpailukaudeksi harjoitusohjelma ja päivittäiset harjoitukset. Harjoittelu pitkäjänteisesti arjen tekemisen ohella on tärkeää. Yrittäjän pidempi harjoitusjakso voisi olla tilikausi tai neljännesvuosi, ne kuuluisat kvartaalit. Tulosten seuraaminen ”harjoituskaudella” antaa mahdollisuuden nopeisiin korjausliikkeisiin, jotta ei kuluteta energiaa vääriin asioihin.
Kokonaisvaltaista tekemistä
Työelämässä ja yrittämisessä vaaditaan hyviä tuloksia kiinnittämättä huomiota yrittäjän kokonaisvaltaiseen tilanteeseen. Yrittäjän jaksamisongelmia korjaavat toimenpiteet liittyvät lähinnä fyysiseen kuntoon, vaikka henkinen puoli on vähintään yhtä tärkeä. Liiketoiminnan menestyksellinen hoitaminen edellyttää kokonaisvaltaista kehittämistä ennakoivasti.
Urheilussa kokonaisvaltaisuus tarkoittaa, että kilpailijan nopeus, kestävyys, vahvuus, tekniset ominaisuudet, lepo, ravinto, henkinen kunto, talous ovat kunnossa ja tasapainossa.
Yritystoiminnassa ilmenevät ongelmat ratkeavat ainoastaan toimintaa ja asenteita parantamalla. Myyntiin ja markkinointiin panostaminen tai brändin kirkastaminen eivät auta, jos toiminnan ytimessä on jotain perustavalla tavalla korjausta vailla. Uusien asiakkaiden hankinta, myynnin aktivointi tai uusien ideoiden edistäminen on hukkaan heitettyä työtä, jos yrityksen hinnoittelu, tuotteet, prosessit tai johtaminen eivät ole kunnossa. Tasapainoisessa kokonaistilanteessa kaikkien asioiden hoitaminen on helpompaa.
Tehosta ajankäyttöä
Kehittäminen, opiskelu ja harjoittelu vaativat resursseja, joista aikaa ei tunnu löytyvän. Nopein tapa lisätä resursseja on vähentää sähläystä ja turhaa työtä. Oman ajankäytön pohtimiseen ja työn sujuvuuden kehittämiseen pitää ottaa aikaa säännöllisesti. Omaa osaamista ja tekemistä on kehitettävä pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Parhaat tulokset saadaan, kun teoreettista tietoa ja kokemustietoa yhdistetään toisiinsa. Myös mentorointi ja valmennus ovat avuksi oman työn kehittämisessä. Jokaisen on otettava vastuu omasta elämästä, työstä ja osaamisestaan. On myös huolehdittava fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta kunnosta.
Jatkuvaa kehitystä
Yritys joka ei kehity, ei ole kiinnostava asiakkaiden silmissä ja markkinoilla. Paikalleen pysähtynyt yritys taantuu ja kilpailijat juoksevat ohi. Menestyvässä liiketoiminnassa, kuten huippu-urheilussakin, on tärkeää, että toiminnan yrityksen kehittämisen apuna on valmentaja, joka kehittää toimintaa kokonaisvaltaisesti. Osaava ja kokenut valmentaja pystyy tarjoamaan parhaan avun ja asiantuntemuksen unelmien saavuttamiseksi. Hyvä valmentaja tuo yritykseen innostusta, positiivista energiaa ja liiketoimintaosaamista mitoitettuna yrityksen resursseihin ja tarpeisiin. Tutustu valmentajiimme täällä.