Itsensä työllistäminen on laaja yhteiskunnallinen ilmiö, joka on lisääntynyt viime vuosikymmenen aikana. Siihen liittyy paljon sekä positiivisia mielikuvia innovatiivisista, aktiivisista yrittäjistä että negatiivisia ajatuksia pakko- ja näennäisyrittäjyydestä.
Termiä ”itsensätyöllistäjät” käytetään kattokäsitteenä, joka kattaa yksinyrittäjät, ammatinharjoittajat, freelancerit ja apurahansaajat. Itsensätyöllistäjä toimii yrittäjämäisesti: tarkoituksena ei ole laajentaa toimintaa vaan elättää itsensä. Itsensä voi työllistää myös kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta.
Tilastokeskus on julkaissut laajan tutkimuksen, jossa on haastattelumenetelmin tutkittu yksinyrittäjinä tai yrittäjämäisesti työskenteleviä. Raportissa tarkastellaan kattavasti itsensätyöllistäjien työmarkkina-asemaa, työoloja, toimeentuloa ja sosiaaliturvaan liittyviä kysymyksiä.
Itsensätyöllistäjien tulotaso ja työtyytyväisyys
Itsensätyöllistäjistä lähes puolet on alimmassa tuloluokassa verrattaessa palkansaajiin, maatalousyrittäjiin tai työnantajayrittäjiin. Aloittavien yritysten määrä tutkimuksessa voi osittain selittää alhaista tulotasoa, sillä tuloja on käytettävissä enemmän, kun toiminta on jatkunut pidempään. Tulokset osoittavat, että itsensä työllistäminen tuottaa, ammattiryhmästä ja koulutustasosta riippumatta, suuremman riskin pienituloisuuteen kuin palkansaajana toimiminen.
Matalasta tulotasosta huolimatta itsensätyölllistäjät ovat hyvin tyytyväisiä työhönsä. Kaikilla työn eri osa-alueiden tyytyväisyysmittareilla itsensätyöllistäjät antavat palkansaajia parempia arvioita tilanteestaan. Niin ikään he kokevat työn imua ja innostusta työhön palkansaajia selvästi enemmän. Työn tekeminen ja oman elannon hankkiminen on jotain, mistä itsensätyöllistäjät ovat selvästi ylpeitä.
Työn tueksi kaivataan tukea ja neuvontaa
Tutkimuksen mukaan itsensätyöllistäjät kaipaavat työnsä eri osa-alueille ulkopuolista tukea ja ohjeita. Eri ammattiryhmät kaipasivat (vuonna 2013) apua ja neuvoja seuraavasti: (Prosentit ovat keskimääräisiä, ammattiryhmien sisällä löytyi hajontaa.)
- tietotekniikan hallitseminen 38,20%
- oman sosiaaliturvan järjestäminen 33,20 %
- kasvun mahdollistaminen 32,60 %
- markkinointi 29,80 %
- palkkioneuvottelujen käyminen 20,40 %
Teettämässäni arviointikyselyssä itsensätyöllistäjien toivomuslistalla esiintyi paljon samoja tarpeita.
Tukea ja neuvoja on nyt saatavilla monipuolisesti ja helposti!